Yle, Liettua, Venäjä ja kritiikin puute

Yle haastatteli Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitesn. Tuloksena on laaja kirjoitus. Artikkelin sävy on varsin positiivinen. Presidentti Grybauskaite on “peloton”, tai, aikaisemman otsikon mukaan, “nainen, joka työntää Venäjää pois Baltiasta”. Tämä oli sen takia, että viime vuonna maa otti vastaan kelluvan LNG-terminaalin, jonka avulla Liettua pystyy ostamaan kaasua mistä tahansa, ei pelkkä Venäjältä.

Ylen toimittaja Marjo Näkki olisi voinut kirjoittaa hieman kriittisemmin. Jutun mukaan Grybauskaiten “isä oli autonkuljettaja ja sähkömies”. Ei ole mitään mainintaa siitä, että isä, Polikarpas Grybauskas, työskenteli näiden asiakirjojen mukaan NKVD:n palveluksessa. Tämä oli minun mielestäni yleisessä tiedossa.

Grybauskaiten työnuran alkuvaiheita kuvataan hyvin yksityiskohtaisesti, mm. miltä hän vaikutti tehdastöissä Leningradissa. Miksi ei mainita siitä, että Grybauskaite oli Kommunistisen puolueen jäsen ja myös opetti puoluekoulussa Liettuassa 1980-luvulla?

En epäile, että Liettuan presidentti haluaa eroon Venäjän kaasusta, enkä myös kiista, että idea on hyvin järkevä. Maan ei pidä riippua yhdestä energialähteestä. Mutta samaan aikaan Yleisradion ei täydy tarjota meille, Yleisradioveron maksaville, yksinkertaisia satuja pelottomasta Baltian rautarouvasta joka “työntää Venäjää pois Baltiasta”, varsinkin silloin, kun ko. rautarouva on tehnyt uransa Neuvostoliiton voimarakenteiden ansiosta – ainakin rakentavalta osalta.

Venäjä-keskustelu on Suomessa hyvin hankala. Osalla väestöstä on jo paljon ennakkoluuloja. Baltialla on selkeä rooli tässä keskustelussa, joten toivon, että jatkossa Ylen toimittajat voisivat soveltaa myös sieltä tuleviin reportaaseihin yleiset journalismin pelisäännöt, mm. kritiikin käyttö.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s